Quantcast
Channel: Cineme » Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Boek review: “Films maken”!

$
0
0

front

Als je het boek openslaat, krijg je meteen het gevoel dat de maker ervan weet waarover hij praat. Dit lijkt een cursus te zijn uit een opleiding voor regisseurs. Het boek levert heel wat uren interessant leesvoer. En voor mensen met een passie voor film is dit een absolute must. Deze softcover hoort in de boekenrekken van ieder aspirant-filmmaker. 

filmsmaken-1

De auteur van het boek, Roemer Lievaart, weet inderdaad waarover hij praat. Hij volgde eerst een opleiding aan de filmacademie en gaf vervolgens jarenlang diverse filmcursussen op het Cultuurcentrum van de universiteit. En dat voel en merk je aan het boek, na het lezen van deze klepper is je kennis van de technische aspecten van film maken aanzienlijk verruimd (zelfs als je dacht dat je er al wat van kende). Zowat de enige informatie die in dit boek ontbreekt zijn financiële tips en wat te doen, als de film af is. Dat miste ik, als aspirant kort-film maker, wel. Maar dat is kritiek die ons nooit zou weerhouden om het boek te kopen! 

filmsmaken-2

De opbouw is beter dan vrijwel alle hogeschoolcursussen. Met een samenvatting op het einde van elk hoofdstuk, en een duidelijke en beknopte ondertitel bij elk onderdeel. Het leest als een cursus, maar als een zéér goed opgebouwde cursus. Ik ken menig hogeschool leerkracht die hier een puntje aan kunnen zuigen! Wat het lezen nog aangenamer maakt zijn de referenties naar populaire films als “Le fabuleux destin d’Amélie Poulin” of “The godfather”… 

filmsmaken-3

Als we het hoofdstuk: ‘Een productie opzetten’ even bekijken dan valt op dat de auteur echt wel z’n best heeft gedaan om niets van de productie te vergeten. Zelfs de catering (geen onbelangrijk noch goedkoop element) krijgt een onderdeel. Zo maakt de auteur duidelijk dat films maken héél veel wachten is. 

“De catering zorgt voor een belangrijk onderdeel van de sfeer op de set. Er moet altijd wat te drinken zijn, koffie is bijna net zo belangrijk als stroom. Als het goed is, is de cateraar zo’n beetje de hele dag in touw en vindt iedereen het eten veel lekkerder dan thuis. De meeste filmmakers zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van de catering terug te zien is in de kwaliteit van de film.”

filmsmaken-4

U merkt dat er niets vergeten wordt in dit boek. Onze enige kritiek bestaat dan ook uit het ontbreken van wat meer financiële uitleg alsook wat te doen met de film eens die af is, dat hebben we al gezegd. Maar dit is waarschijnlijk minder leuk om te lezen. Al zijn wij wel vragende partij voor deze informatie. 

Aan het eind van het boek geeft Lievaart tips mee voor beginnende filmmakers, vooral op het gebied van apparatuur en opnamemethoden. De referenties, de tips en de uitgebreide informatie maken van dit boek een aanrader. Het verbaast me dan ook niet dat ‘Films maken’ van Roemer Lievaart al aan z’n achtste druk zit!
Deze hoeveelheid informatie kan trouwens voor zo’n kleine 25 euro de uwe worden bij de betere boekhandel maar het boek is ook online te bestellen via: http://www.filmmaken.nl.

We willen Roemer Lievaart van harte bedanken voor het recensie-exemplaar! En nee, sorry beste lezers, dit boek blijft bij ons. We organiseren geen wedstrijd ;-), we houden ons exemplaar!

Voor de mensen die interesse hebben in het boek, dit is nogmaals de officiële website http://www.filmmaken.nl

© Cineme.be
Stijn

The post Boek review: “Films maken”! appeared first on Cineme.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6